
روند کاهشی واردات شکر به کشور
واردات شکر در سال جاری از یک میلیون و ۲۵۰ هزار تن به ۷۲۵ هزار تن رسید.شکر یکی از اساسیترین اقلام مصرفی در سبد غذایی خانوارهاست که علاوه بر مصارف خانگی، در بسیاری از صنایع غذایی، شیرینیپزی، نوشیدنیها و حتی داروسازی نقش کلیدی دارد.
این ماده پرمصرف، نهتنها تأثیر مستقیمی بر سبک زندگی مردم دارد، بلکه ثبات در تولید و توزیع آن، از نظر اقتصادی و اجتماعی نیز اهمیت ویژهای پیدا میکند. در سالهای اخیر، نوسانات قیمتی و مشکلات تأمین شکر، بارها بازار را تحت تأثیر قرار داده و نگرانیهایی را برای مصرفکنندگان و تولیدکنندگان ایجاد کرده است.
حسین فرهادی عضو هیات مدیره و سخنگوی اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران، درباره خودکفایی در تولید شکر اظهار کرد: در سال گذشته بازار شکر نابهسامانیهایی را متحمل شد و این شرایط برآمده از این بود که دولت به واردات شکر ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی اختصاص میداد، این اتفاق از یک سو سبب میشد کشت چغندر و نیشکر در داخل کشور برای کشاورزان صرفه اقتصادی نداشته باشد و از سوی دیگر تخصیص این ارز به واردات باعث میشد قیمت شکر در داخل کشور نسبت به قیمت آن در کشورهای همسایه بسیار پائینتر باشد که این امر علاوه بر اینکه به قاچاق شکر از ایران به کشورهای همسایه میانجامید سبب میشد تفاوت قیمت مصوب شکر و قیمت آن در بازار آزاد سود کلانی را نصیب محتکران کند.فرهادی ضمن اشاره به اینکه نیاز سالانه شکر در کشور ۲.۲ میلیون تن است، از کاهش واردات شکر خبر داد و گفت: واردات شکر در سال ۱۴۰۱ حدود یک میلیون و ۲۵۰ هزار تن بود، این رقم در سال ۱۴۰۲ به ۷۲۵ هزار تن کاهش پیدا کرد و پیشبینی میشود در سال جاری هم با تغییراتی که صورت گرفته واردات شکر به پایینتر از میزان سال گذشته برسد.
به گزارش زهرا سلیمانی خبرنگار نگرش اقتصادی به نقل از برنا؛بر اساس این گزارش، برای کنترل بازار شکر و جلوگیری از نوسانات شدید، اقدامات متعددی میتوان انجام داد. افزایش تولید داخلی، حمایت از کشاورزان چغندر قند و نیشکر، مدیریت بهینه واردات، جلوگیری از احتکار و واسطهگری، و تنظیم تعرفههای گمرکی از جمله راهکارهایی هستند که میتوانند به ثبات این بازار کمک کنند. همچنین، شفافیت در توزیع و قیمتگذاری این محصول میتواند از التهابهای احتمالی در بازار جلوگیری کند.