
معاون وزیر کشاورزی: برای تولید هر دانه برنج در کشور یک لیوان آب مصرف میشود
معاون وزیر و رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت:برای تولید هر دانه برنج باقیمانده در بشقاب که دور ریز میشود معادل یک لیوان آب در کشور مصرف شده است.دکتر غلامرضا گل محمدی روز چهارشنبه در آیین گرامیداشت روز ملی گندم و نان در مشهد افزود: بر این اساس روزانه هشت تن برنج در کشور دور ریز میشود که سالانه معادل سه هزار تن برنج میشود در حالی که ۱۸ میلیون متر مکعب آب برای تولید این میزان مصرف شده است.وی ادامه داد: کاهش ضایعات و استفاده بهینه از آنها برای مصرف مجدد جزو اقداماتی است که باید انجام شود و هم اکنون ۲۰ تا ۳۰ درصد تولیدات بخش کشاورزی در کشور به ضایعات تبدیل میشود که باید کاهش یابد و این امر جز با فرهنگ سازی محقق نمیشود.
رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: نان، غذای اصلی مردم ایران است و همه به اهمیت راهبردی آن آگاهند و تامین گندم و نان روزانه مردم از ارکان امنیت غذایی پایدار و سالم است که دولت در این زمینه توجه لازم را دارد.گل محمدی افزود: معتقدم در دولت وفاق ملی اگر همه دست به دست هم بدهیم با همدلی و همراهی و دغدغهمندی مشکلات حل میشود و باید با همدلی و همراهی در شرایط کنونی جنگ اقتصادی بتوانیم به امنیت غذایی پایدار و سالم دست یابیم.وی اضافه کرد: در حالی که وزارت جهاد کشاورزی متولی تامین امنیت و سلامت غذایی در حوزه تولیدات کشاورزی است سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به عنوان پشتوانه تصمیم ساز در این بخش محسوب میشود که با سابقه ای دیرین، اساس و پایه کار در این سازمان بر مبنای دانش بوده است.
رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به ابلاغ «سند دانش بنیان امنیت غذایی» در سال گذشته گفت: این سند به اصول «فراهمی، دسترسی، سلامت و مصرف و ثبات و پایداری» غذایی توجه دارد و بیش از ۸۰ درصد اجزای این سند در سازمان تحقیقات کشاورزی محقق میشود.
گل محمدی افزود: سند دانش بنیان امنیت غذایی با در نظر گرفتن چالشهای پیش رو از جمله ابر بحران آب تدوین شده است.رییس سازمان تحقیقات کشاورزی گفت:این سازمان تا کنون ۱۵۷ رقم از هزار و ۲۰۰ رقم گندم موجود در کشور را معرفی کرده است که حدود ۵۴ رقم آن گندم دیم است و نشان از آینده نگری این سازمان در برابر تغییرات اقلیمی دارد.
مجید جعفری نیز در این آیین افزود: نان، اهمیت کلیدی در امنیت غذایی دارد و از شاخصهها و مولفههای سلامت در جامعه بشری است و با توجه به این که در کشور ما ۵۰ درصد انرژی روزانه مردم از نان دریافت میشود بنابراین باید تمام حلقههای زنجیره نان را با نگاه ویژه بازنگری کرد.
وی ادامه داد: از نظر تامین بذر مشکلی نداریم اما از این جنبه که کشاورزان را آگاه کنیم از کدام بذر را در کدام اقلیم استفاده کنند نیاز به تلاش بیشتری داریم.رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: در حوزه آبیاری با توجه به اینکه در اقلیم خشک و نیمه خشک قرار داریم و برای افزایش بهره وری و تداوم تولید به ویژه در گندم به عنوان مهمترین رکن امنیت غذایی و اقتصادی باید به سمت استفاده از روشهای نوین آبیاری برویم.جعفری افزود: در شیوه برداشت و نگهداری و ذخیره سازی نیز باید باید بازنگری کرد که مرکز تحقیقات کشاورزی در این زمینه مسوولیت دارد و در این زمینه آشنایی با فناوریهای روز و استفاده از شیوههای نوین ضرورت بالایی دارد.
وی اضافه کرد: در حوزه تولید نان، تخمیر صحیح و استفاده از امکانات نوین و جدید میتواند راهگشا باشد همچنین با اشاره به این که میزان ضایعات در حوزه مصرف نان زیاد است باید تمام ظرفیتهای رسانهای و فرهنگ ساز را بسیج کرد تا در این زمینه فرهنگ سازی شود.
به گزارش زهرا سلیمانی خبرنگار نگرش اقتصادی به نقل از ایرنا، در پایان این مراسم با حضور مسوولان از زنجیره تولید آرد و نان کامل در مشهد رونمایی شد