افزایش ۳ برابری تولید زعفران با دستورالعمل‌های علمی و فنی

مجری طرح کلان ملی زعفران وزارت جهاد کشاورزی گفت: اجرای دستوالعمل‌های علمی و فنی تهیه شده در قالب طرح کلان ملی زعفران، عملکرد تولید این محصول را بین ۲ تا سه برابر میانگین فعلی افزایش می‌دهد.

«حمیدرضا شریفی» به مناسبت روز ملی زعفران افزود: این دستورالعمل‌ها ترکیبی از دستورالعمل مدیریت زراعی، تغذیه و گیاه‌پزشکی است که بر اساس تحقیقات انجام شده به دست آمده است.

مجری طرح کلان ملی زعفران وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: افزایش عملکرد زعفران با اجرای این دستورالعمل‌ها از طریق افزایش تراکم کشت، کاهش دوره بهره‌برداری، استفاده از سیستم‌های جدید آبیاری به ویژه روش آبیاری تیپ و بارانی، تغذیه مناسب، استفاده از پیازهای استاندارد و گواهی شده و جلوگیری از انتقال آفات و بیماری‌ها انجام می‌شود.

وی تصریح‌کرد: میانگین عملکرد تولید زعفران توسط کشاورزان نمونه حدود هشت تا ۹ کیلوگرم در هر هکتار است و این میزان عملکرد در سال‌های پیک و اوج تولید، به حدود ۳۰ کیلوگرم در هکتار و بیشتر نیز می‌رسد.

شریفی با بیان این که عملکرد تولید زعفران در دهه ۸۰ به ۳.۵ کیلوگرم در هکتار کاهش یافته بود، گفت: در سال ۱۴۰۰ به دلیل تنش گرما و خشکی و در سال ۱۴۰۲ نیز به علت تنش سرما و یخبندان در زمستان و تنش گرما در تابستان، میانگین تولید این محصول به کمتر از ۲ کیلوگرم در هکتار رسید که بیانگر ضرورت توجه به تغییرات اقلیمی است.

وی، تولید پیاز گواهی شده را از اولویت‌های این طرح عنوان کرد و افزود: در نخستین گام، دستورالعمل تهیه پیاز گواهی شده را با همکاری موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان جهادکشاورزی خراسان رضوی و کارشناسان آماده کردیم و این دستورالعمل در سال گذشته ابلاغ شد.

وی ادامه داد: ما در عین حال بر روی پروتکل دانش فنی تولید پیاز زعفران از منشا کشت بافت کار کردیم به طوری که در پاییز سال گذشته با همکاری دانشگاه فردوسی مشهد این اقدام به نتیجه رسید.

مجری طرح کلان ملی زعفران گفت: برای ایجاد مزارع پیاز زعفران به روش‌های تشخیص بیماری نیز نیاز داشتیم و در این راستا با همکاری موسسه تحقیقات گیاهپزشکی، کیت تشخیص سریع بیماری پوسیدگی پیاز زعفران تهیه شد.

افزایش ۳ برابری تولید زعفران با دستورالعمل‌های علمی و فنی

وی در همین حال بر رفع مشکلات تجارت زعفران تاکید کرد و اظهار داشت: در سال گذشته زعفران ایران به ۵۷ کشور صادر شد و این در حالی بود که ۷۳ درصد صادرات به امارات متحده عربی، چین و اسپانیا انجام شد که این بسیار شکننده است و ضرورت دارد تا بیشتر به تنوع بازار بیندیشیم.

به گزارش خبرنگار نشریه نگرش اقتصادی به نقل از ایرنا؛ مجری طرح کلان ملی زعفران، افزایش سهم قاچاق در صادرات زعفران، تقلب و ضایعات زعفران را از دیگر چالش‌های زنجیره زعفران نام برد و ابراز امیدواری کرد که در سایه تداوم اجرای طرح کلان زعفران، این مشکلات و دیگر چالش های باقیمانده در حوزه تولید، فراوری و صادرات زعفران حل شود.

دیدگاهتان را بنویسید